Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Pinot Noir

Het druivenras pinot noir is delicaat: de druif levert zeer goede wijn, maar is lastig te verbouwen. De Franse streek Bourgondië (in het Frans ‘Bourgogne’) heeft alles wat deze druif nodig heeft: een kalkrijke bodem en een niet te heet klimaat. Niet voor niets is de pinot noir dan ook dé icoondruif van de Bourgogne. Staat er op het etiket van een rode wijn ‘Bourgogne’, dan is deze van pinot noir gemaakt.

Maar niet alleen in Bourgogne is dit druivenras erg belangrijk. Pinot noir is samen met chardonnay en pinot meunier namelijk ook onmisbaar voor het maken van Franse champagne en pinot noir witte wijn. Verder wordt de druif gebruikt voor het maken van rosé champagne. Hiervoor wordt het sap gemengd met een mousserende witte wijn, of wordt de champagne haar roze kleur gegeven door de schillen van de pinot noir druif tijdens het gistingsproces bij de kleurloze most te voegen.

Het verbouwen van de pinot noir is niet gemakkelijk. De druivenranken zijn gevoelig voor schimmels en ziektes. Alleen in wat koelere klimaten, met een juiste bodem en met de nodige verzorging van de wijnboer, gedijt de druif goed. Dankzij een getemperd klimaat, duurt het groeiseizoen langer en ontwikkelt de druif een goed aroma. Omdat de Bourgogne dus alle ingrediënten heeft die dit druivenras nodig heeft om zich goed te ontwikkelen, is de druif niet op veel andere plekken in de wereld aangeplant. Europese landen waar de druif wel voorkomt zijn Duitsland (als Spätburgunder), Zwitserland en Noord-Italië (als pinot nero of Blauburgunder). Buiten Europa wordt de pinot noir druif in Californië, rondom San Francisco, in Chili, Argentinië en Nieuw-Zeeland verbouwd.

De smaak van pinot noir wijn

De pinot noir smaak typeert zich door een fijne smaak. De rode wijn heeft een lichtrode kleur, is fluweelzacht en heeft weinig tannine. De wijn kan jong gedronken worden, de kenmerkende aroma’s zijn dan aardbeien, frambozen, kersen en viooltjes. Toch kan een goede pinot noir, ondanks de soepelheid en zachtheid, ook goed rijpen op de fles. Een oudere wijn heeft aardse tonen die doen denken aan wild. Hoe dan ook, kan de smaak van pinot noir wijn verschillen door een andere herkomst. Bodem en klimaat zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van de druif.

Wat is de perfecte temperatuur om pinot noir te schenken?

De smaakbeleving van wijn is afhankelijk van de temperatuur. Hoe koeler de wijn, hoe meer het fruit en het zuur naar de voorgrond komt. Een wijn die eigenlijk te warm is, kan log, zoet en alcoholisch overkomen. Het fruit verdwijnt dan naar de achtergrond. Zonde van de delicate wijn! Een pinot noir koud drinken is het beste. De ideale pinot noir temperatuur is 15 tot 16 graden, alleen dán beleef je deze lichte wijn het beste. Voor het uitschenken kan de wijn een half uurtje koelen in de koelkast, om het fruitige karakter dus naar voren te laten komen.

Pinot noir kopen

Een pinot noir bij welk eten drinken? Ons advies: drink deze lichte rode wijn bij lichte vleesgerechten zoals bij kip, of kalfsvlees. Wij bieden een assortiment met zorgvuldig geselecteerde pinot noir wijn uit diverse landen. Bij Dewijnconcurrent.nl kun je pinot noir kopen uit Amerika, Chili en Argentinië.