Hoe wordt wijn gemaakt?

Wijnbereiding wordt ook wel vinificatie genoemd. Om tot een wijn met een complex aroma en een optimale smaakbeleving te komen, komt er veel kijken. Niet alleen is het bereidingsproces van belang, ook het druivenras en de omstandigheden waarin de druiven groeien, zijn bepalend voor de smaak.
Wijn wordt gemaakt van het sap van druiven. In dit sap zitten suikers en deze worden tijdens een vergistingsproces omgezet in alcohol. Hoe zoet een wijn is, hangt af van hoeveel suikers er zijn omgezet in alcohol. Zijn er restsuikers aanwezig, dan is de wijn zoet van smaak.

Verschil rode wijn en witte wijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Deze worden gekneusd en het sap vergist samen met de schillen, steeltjes en pitten. De schillen van blauwe druiven bevatten een natuurlijke rode kleurstof, hoe langer deze tijdens het gisten aanwezig zijn, hoe intenser de kleur. Bij het gistproces voor witte wijn, wordt alleen druivensap gebruik. Dit sap kan zowel van witte als blauwe druiven afkomstig zijn, omdat het sap geen kleurstoffen bevat.

Hoe maak ik wijn?

Wil je je eigen wijn maken, dan zijn er startsets met de benodigde materialen en ingrediënten waarmee je aan de slag kunt. Lees op internet over ‘Hoe maak je wijn’ en leef je uit. Het resultaat van de wijn zal wisselend zijn, maar het is natuurlijk geweldig als je jouw eigen wijn in een glas walst.