Rode wijn gezond?

Is rode wijn gezond? Het is een vraag die iedereen weleens bezighoudt. Rode wijn is immers gemaakt van het sap van druiven en is dus een natuurlijk product. Toch zit er gemiddeld zo’n twaalf procent alcohol in een glas wijn.

Antioxidanten in rode wijn

Ten opzichte van witte wijn, heeft rode wijn een streepje voor. Er zitten namelijk antioxidanten in, zoals de polyfenolen tannines en resveratrol. Deze zouden een positief effect hebben op je gezondheid. Maar of dit écht het geval is, is niet zeker. En als het al zo zou zijn, moet je heel veel liters per dag drinken om een uitwerking te ondervinden.

Rode wijn en gezondheid

Daar zit natuurlijk meteen het knelpunt van rode wijn. Want te veel alcohol is ongezond, en ook is het ‘opsparen’ tot in het weekend geen goed idee. Volgens het Voedingscentrum zou een matig alcoholgebruik wel het risico op sommige chronische ziekten kunnen verlagen. Dit effect is te danken aan alcohol in het algemeen en dus niet aan specifiek rode wijn.

Rode wijn gezond?

Dat rode wijn gezond is, is dus niet zozeer het geval. Maar drink je niet meer dan één glas rode wijn per dag, dan kan dat volgens het Voedingscentrum geen kwaad. Reden te meer dus om dan vooral voor een goed glas te gaan!