Wijn decanteren

Soms is het beter om een wijn eerst in een karaf te schenken, voordat je de wijn uitschenkt in een wijnglas. Dit is vooral nodig bij oude, rode wijnen die bezinksel bevatten. Maar ook kan overschenken ervoor zorgen dat de aroma’s en smaken van een jonge wijn meer naar voren komen. Welke karaf je gebruikt, is afhankelijk van de wijn. Een oude rode wijn overschenken heet decanteren, bij een jonge wijn spreekt men van karafferen.

Wijn decanteren

Wanneer wijn decanteren? Bij oude wijnen die al lang gerijpt hebben, kan er in de fles droesem voorkomen. Dit wil je natuurlijk niet in je wijnglas. Je kunt wijn decanteren per glas, maar het risico van droesem blijft dan aanwezig. Schenk de wijn dus voorzichtig helemaal over in een karaf, zodat alleen het bezinksel achterblijft in de fles. Gebruik een brandschone karaf met smalle hals. Het doel is puur het scheiden van droesem, dankzij de smalle hals komt er zo min mogelijk zuurstof bij de wijn.

Wijn karafferen

Bij het karafferen van een jonge wijn, wit of rood, gebruik je juist een karaf met een grote ‘buik’. Jonge kwaliteitswijnen en tafelwijnen zijn vaak nog ‘gesloten’ of bevatten een royale hoeveelheid tannines. Door het overschenken en walsen, komt er veel zuurstof bij de wijn en dit maakt de tannines zachter. Op deze manier kun je witte en rode wijn beluchten. Het heeft een positief effect op de aroma’s van de wijn.