Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Amerikaanse wijn

Vanuit Mexico verplaatste de wijnbouw zich in de zestiende eeuw naar Californië. Dit was het begin van de Amerikaanse wijnbouw. Dankzij de goudkoorts die veel Europese immigranten naar Californië trok, werd de wijnbouw in Amerika uitgebreider. De goudkoorts bleek namelijk een desillusie en dus deden de immigranten dát waar ze ervaring mee hadden: wijnbouw. Deze eerste eeuwen bleek de wijn uit Amerika echter niet van hoog niveau. Tot 1976, toen won de Amerikaanse wijn het van de Franse wijn tijdens een legendarische proeverij in Parijs.

Witte en rode wijn uit Californië

Uit Californië komt meer dan negentig procent van de totale wijnproductie van Amerika. Tientallen druivenrassen worden er verbouwd en de meeste hiervan hebben een Europese oorsprong. Voor Californische witte wijn is de chardonnay druif de meest aangeplante. Californische chardonnay rijpt vaak op eikenhouten vaten en staat bekend om de rijke fruitaroma’s en tonen van boter en hout.

Van alle wijn uit Californië is ongeveer veertig procent wit, en is zestig procent rood. De rode wijn California is jong, bevat weinig tannines en is rond van smaak. Dit is te danken aan het gelijkmatige klimaat en het lange groeiseizoen waardoor de druiven langzaam rijpen en dus een fruitige smaak ontwikkelen. Toch kan Amerikaanse wijn onderling erg verschillen van smaak, omdat er binnen Californië verschillende klimaten zijn. Hierdoor kan het ene druivenras ergens beter gedijen dan het andere.

Amerikaanse wijn kopen

Amerikaanse wijnen in Nederland kun je natuurlijk online bestellen. Bij ons heb je keuze uit verschillende wijnen uit Amerika en kun je bijvoorbeeld de Butterfield Station Amerikaanse wijn kopen. Deze Amerikaanse wijn uit Californië is er in een witte en rode variant.