Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Argentijnse rode wijn

De bekendste rode wijnen uit Argentinië zijn toch wel de wijnen van Malbec. Argentijnse rode wijn wordt al jaren veel gedronken over heel de wereld. Dat is niet voor niets want de Argentijnse rode wijnen behoren tot de beste rode wijnen van de wereld. Dewijnconcurrent.nl heeft een ruim assortiment rode Argentijnse wijnen. Bestel rode Argentijnse wijnen makkelijk en snel via Dewijnconcurrent.nl. Staat de rode Argentijnse wijn die je zoekt er niet tussen? Neem dan even contact met ons op via info@dewijnconcurrent.nl of via telefoonnummer 0411-608881.

Argentijnse wijn | Argentijnse witte wijnMalbec Argentinië | Beste Argentijnse wijn

Rode wijn uit Argentinië

Vierhonderd jaar geleden werd de wijnbouw in Argentinië geïntroduceerd door de Spanjaarden om te voorzien in de eigen wijnbehoefte. Daarbij werd begonnen met de meegenomen, oude Spaanse druivenrassen. Na verloop van tijd werd door nieuwe immigranten uit Italië, Baskenland en Frankrijk overgeschakeld naar andere druivenrassen die beter gedijden in de Argentijnse bodem. Daarbij verhuisden de wijnbouwgebieden steeds meer naar het westen, naar het Argentijnse bergland.

Tegenwoordig vindt de wijnbouw in Argentinië voornamelijk plaats op de oostelijke hellingen van de Andes op hoogten die variëren tussen de 900 en 1500 meter. Op deze hellingen, in de regenschaduw van de Andres, groeien op de voedselarme, droge berggronden de wijnstokken. Het weinige water dat op deze hoogte wordt gevonden is smeltwater uit de Andes. Deze omstandigheden vergen taaie druivenrassen, zoals de Malbec. Meegenomen door Baskische immigranten lijkt deze druif, met zijn dikke schil, geschapen voor de droge omstandigheden.

Beste Argentijnse rode wijnen

Met vier eeuwen ervaring zijn de vakkundige Argentijnse wijnboeren in staat om in deze uitermate uitdagende omstandigheden uit deze dikhuidige druif een stevige, aromatische rode wijn te produceren. In Argentinië, de thuismarkt, zijn Malbec-druiven hoog gewaarderd. Deze rode wijn past qua smaak en geur perfect bij het nationale dieet van Argentinië dat bestaat uit rundvlees en pastagerechten.

Wijnbouw op de droge en arme gronden van de oostflanken van de Andres biedt voordelen en nadelen. Een voordeel is dat door de hoogte en de droge lucht bestrijdingsmiddelen nauwelijks nodig zijn. Hierdoor is Argentijnse wijn zeer duurzaam. Het nadeel van de natuurlijke omstandigheden is dat kleine veranderingen in het microklimaat rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de wijnoogst. Bijvoorbeeld in 2012 is de oogst voor een groot deel verloren gegaan door slechte weersomstandigheden.

Argentijnse rode wijn kopen

Argentijnse rode wijn is goed verkrijgbaar in Nederland, ook al zijn het geen simpele, goedkope doordrinkwijnen. De Argentijnse rode wijn is met name geliefd bij liefhebbers die wat over hebben voor kwaliteitswijnen. De rode Malbec-wijnen van Argentinië zijn gezocht en gewaardeerd en worden beschouwd als de beste die er zijn. Aromatisch en stevig, met tonen van pruimen en bramen, prijken ze op de wijnkaart van menig toprestaurant.

Naast de iconische Malbec-wijnen, timmert Argentinië ook met andere druivenrassen zoals Shiraz, Cabernet Sauvignon, Tempranillo en Sangiovese aan de weg om internationaal gewaardeerde, kwalitatief hoogstaande, rode wijnen te produceren. Inspanningen die steeds meer resultaat krijgen getuige de prijzen die Argentijnse rode wijnen de afgelopen jaren in de wacht hebben gesleept.