Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Argentijnse witte wijn

Witte wijn uit Argentinië wordt over het algemeen gemaakt van de witte druif Chardonnay, Sauvignon blanc of de Torrontes. Dewijnconcurrent heeft diverse Argentijnse witte wijnen op voorraad. Koop Argentijnse witte wijnen voordelig online bij Dewijnconcurrent.nl. Staat de Argentijnse witte wijn die je zoekt er niet tussen? Of wil een specifiek advies over een van onze wijnen? Neem dan even contact met ons op via info@dewijnconcurrent.nl of via telefoonnummer 0411-608881.

Argentijnse wijn | Argentijnse rode wijn | Malbec Argentinië | Beste Argentijnse wijn

Witte wijn uit Argentinië

Als je de schappen van de Nederlandse grootgrutters en slijterijen beziet, met hun vele meters Chileense wijnen, zou je niet verwachten dat Argentinië het grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika is. Toch is dit het geval. Oorzaak hiervoor is de exportgerichte aanpak van de Chileense bodegas, terwijl de Argentijnse wijnboeren zich vanouds meer richtten op de grote binnenlandse markt. Nu deze markt aan het krimpen is, hebben Argentijnse wijnhuizen de strategie geadopteerd om de wereldmarkt te veroveren met hoge kwaliteitswijnen. Bij de rode wijnen is dat inmiddels gelukt met de fameuze Malbec waarmee Argentinië als wijnland excelleert. Dezelfde strategie voor witte wijn begint nu ook resultaten op te leveren.

Beste Argentijnse witte wijnen

De witte wijn-productie in Argentinië omvat ongeveer 20% van de totale wijnproductie en daaronder zitten alle druivenrassen die we kennen, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Chenin. Er is ook een bijzonder druivenras: de Torrontés. Deze druif wordt met name hoog op de hellingen van de Andes, op hoogten van wel 2.400 meter in het Salta-wijngebied, geteeld. In Argentinië, maar ook steds meer erbuiten, wordt de Torrontés-druif beschouwd als het beste dat Argentinië op het gebied van witte wijnen te bieden heeft.

Op de hoogte waarop de Torrontés groeit, schijnt de zon 350 dagen per jaar. De warme dagen en koude nachten bieden de Torrontés-druif de ideale omstandigheden om een bijzonder aromatische, frisdroge witte wijn te leveren. Overigens, in Spanje wordt ook een Torrontés-druif geteeld, maar dat betreft een geheel ander druivenras. In Argentinië zelf worden drie verschillende Torrontés druiven onderscheiden: de Torrontés Mendocino, Torrontés Riojano en Torrontés Sanjuanino. Hiervan is de Torrontés Riojano de beste.

Argentijnse witte wijn kopen

De Torrontés Riojano lijkt de iconische witte wijn van Argentinië te worden. Met zijn lichtgele kleur, zijn aroma van rozen, jasmijn en geranium is het een aantrekkelijke wijn die zeker moet worden geprobeerd. Smaaktesten geven aan hoe aantrekkelijk Torrontés witte wijn is. Op basis van de kleur en de geur kan een zoete witte wijn worden verwacht, maar in de mond proef je een lichte, frisse fruitsalade. Heerlijk om te combineren bij lichte schotels, vis en zeevruchten, maar de wijn houdt zich ook goed staande bij een pittige Indische maaltijd of om zomaar te drinken op een warme dag op je terras. Koop deze witte wijn en geniet!