Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Biologische wijn

Voor als je een wijn wilt drinken die is gemaakt met respect voor de natuur, kies je voor biologische wijn. De druiven zijn van nature gezond en groeien in een natuurlijke omgeving. Wijn met het Europees Biologische keurmerk is dus een logische keuze. De overtuiging van wijnboeren die deze wijn maken, is dat een levende wijngaard ook lekkere levendige wijnen voortbrengt. In deze wijngaarden zie je dus niet alleen druivenranken, maar ook allerlei insecten, bloemen en kruiden. Dankzij minder bevuiling van de bodem en van het water, is biologische teelt dus goed voor de biodiversiteit.

Wat is biologische wijn?

Wijn wordt gemaakt van druivensap, en de druiven waaruit dit sap afkomstig is groeien in een wijngaard. Je zou denken: wat is biologische wijn dan eigenlijk? Al in de wijngaard wordt het verschil tussen reguliere wijn en biologische wijn duidelijk. Een wijnboer die ‘normale’ wijn maakt, gebruikt namelijk chemische middelen om schimmels en ongedierte te bestrijden. Een wijnboer die biologische wijn nastreeft, maakt zoveel mogelijk gebruik van zogenaamde biologische preparaten. De planten worden hierdoor sterker en zijn beter opgewassen tegen verschillende ziektes. Nog een verschil met reguliere wijnbouw, is dat in de wijngaarden van biologische wijnen geen kunstmest wordt gebruikt.

Een ander verschil met reguliere wijnbouw, is dat biologische wijn minder sulfiet bevat. Sulfiet, of zwavel, komt altijd van nature voor in wijn. Wanneer het druivensap namelijk vergist, wordt er altijd van nature een kleine hoeveelheid zwavel gevormd in de wijn. Bij reguliere wijnbouw kan er echter extra sulfiet worden toegevoegd. Dit maakt de wijn beter houdbaar. Volgens de regels van het biologische keurmerk, moet het sulfietgehalte lager zijn dan bij conventionele wijnen het geval is. Sommige wijnboeren gaan zelfs nog een stap verder en voegen helemaal geen sulfiet meer toe. Verschillen biologische wijnen met reguliere wijnen zijn dus zeker aanwezig.

Bij biologische wijn is de wijn écht biologisch. De term ‘biologisch’ is namelijk wettelijk beschermd en wijnboeren dienen zich te houden aan Europese regels die in de wet zijn vastgelegd. Zo worden voor de oogst de druiven gecontroleerd op de principes van de biologische wijnbouw en ook voor het bottelen van de wijn wordt er gecontroleerd. Alleen bij tevredenheid van de controleurs, mag het etiket worden voorzien van het Europees biologisch keurmerk.

Biologische wijn kopen

Ben jij natuurbewust bezig of wil je eens lekkere biologische wijn proeven, kies dan voor wijn met het biologische keurmerk. Dit keurmerk herken je als een groen blaadje van witte sterren of wordt aangeduid met het Franse keurmerk AB (Agriculture Biologique). Er zijn verschillende soorten biologische wijnen op de markt, een aantal vind je in ons assortiment. Bij Dewijnconcurrent.nl kun je biologische wijn kopen die voorzien is van het keurmerk. Anders dan je zou denken, hoeft het niet zo te zijn dat door dit keurmerk biologische wijn duur is. Bij ons vind je verschillende soorten biologische wijnen vanaf tien euro.