Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Cava online bestellen?

Cava is een Spaanse mousserende wijn die geproduceerd wordt in Catalonië. De bruisende wijn wordt in Nederland vaak gedronken als er iets te vieren valt. DeWijnConcurrent heeft een kwalitatief assortiment cava wijnen die aangeboden worden tegen gunstige prijzen. Staat de Cava die je zoekt er niet tussen? Neem dan even contact met ons op via 0411-608881.

Welkom in de wereld van Cava

Cava is een Spaanse mousserende wijn. Over het algemeen is een Cava vrij soepel en lichtzoet van karakter, de wijnterm hiervoor heet ook wel, vrij soepel in de mond. Een Cava is lekker soepel van smaak omdat de druivensoorten die worden gebruikt voor het maken van Cava uit warme wijngebieden komen. Deze druiven hebben door veel zonlicht goed kunnen rijpen wat terugkomt in de smaak van de Cava. Cava wordt met name geproduceerd in de Penedèsstreek. Dit wijngebied ligt ten zuidwesten van het Catalaanse Barcelona. Andere wijngebieden waar Spaanse cava wordt gemaakt zijn Aragón en Rioja. De Rioja ligt nabij de Spaanse kust iets boven de stad Almeria. Almeria ligt tussen Malaga en Murcia in. Aragón ligt precies tussen Barcelona en Zaragoza in.

Cava Frans
Vaak wordt door beginnelingen in de wijnwereld de vraag gesteld of Cava Frans is? Dit is dus niet het geval. Cava is de Spaanse benaming voor een mousserende wijn.

Productieproces van Cava

Een goede Cava ondergaat altijd een tweede fermentatie op fles. Fermentatie is een proces waarbij het gist van de Cava gebruikt wordt om stoffen om te zetten in de uiteindelijke Spaanse Mousserende wijn Cava. Bij deze tweede gisting op fles wordt de fles Cava op zijn kop in een houten rek gezet om verder te gisten. Gedurende dit proces wordt de fles om een bepaalde tijd telkens een kwartslag gedraaid. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat de gisting evenredig over de fles verdeeld wordt.

Soorten Cava categorieën

Cava is veelzijdig, het is verkrijgbaar in de witte en rosé variant. Cava is onder te verdelen in meerdere categorieën. Deze categorieën zijn onderverdeeld van zeer droog naar zeer zoet. De 7 gradaties zijn:

 • Brut Nature: hierin is geen suiker toegevoegd
 • Extra Brut: hierin zit niet meer dan 6 gram suiker per liter
 • Brut: hierin zit 6 tot 15 gram suiker per liter
 • Extra Seco: hierin zit 12 tot 20 gram suiker per liter
 • Seco: hierin zit 17 tot 35 gram suiker per liter
 • Semi Seco: hierin zit 33 tot 50 gram suiker per liter
 • Dulce: hierin zit meer dan 50 gram suiker per liter

Zoals je aan de bovenstaande benamingen kunt zien kunnen de namen nogal eens voor verwarring zorgen. Men denkt namelijk vaak dat bijvoorbeeld Extra Seco zoeter is dan Seco en dat Semi Seco minder zoet is dan Seco. Zoals je hierboven kunt zien is dat niet het geval. De bovenstaande gradaties vormen de basis om een Seco qua zoetheid te selecteren.

Cava Brut

Cava Brut is de meest gedronken Cava. Dit komt omdat deze niet al te zoet en ook niet al te droog is. Cava Brut is een authentieke soepele, lichtzoete Cava. Deze allemansvriend valt bij iedere mousserende wijnliefhebber in de smaak. Dit is dan ook meteen de reden waarom er op deze smaaktype cava het meest gezocht wordt.

Verschil tussen Cava en Prosecco

Er zitten nogal wat verschillen tussen een Cava en een Prosecco. Zo is een Cava afkomstig uit Spanje en een Prosecco uit Italië. Een ander verschil tussen Cava en Prosecco is dat Cava en Prosecco van verschillende druivensoorten worden gemaakt.  Zo wordt Prosecco uitsluitend gemaakt van de Prosecco druif. Cava daarentegen wordt van de Spaanse druivensoorten Macabeo, Xarel-lo en Parellada gemaakt. Sinds de laatste jaren wordt ook de Chardonnay druif gebruikt voor het produceren van Cava. Daarnaast mag Prosecco in slechts 5 Italiaanse provincies van de regio Veneto worden gemaakt en in slechts 4 provincies van de Italiaanse regio Friuli. Voor het produceren van Cava zijn er in Spanje geen afspraken dat deze uitsluitend in bepaalde gebieden of provincies gemaakt mogen worden.

Productie van Cava in aantallen
Per jaar worden er ongeveer 240 miljoen flessen Cava gebotteld. 66 Procent hiervan wordt buiten Spanje gedronken. 34 Procent van deze Spaanse mousserende wijn wordt in het land zelf genuttigd. De belangrijkste afnemers van Cava zijn de landen België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Nederland doet in verhouding met deze landen niet zoveel met Cava. Om een vergelijk te maken, België importeert jaarlijks zo’n 30 miljoen flessen, Nederland slechts 2,5 miljoen. Dit is een vrij opvallend verschijnsel als je dit afzet tegen de inwonersaantallen van België en Nederland. België heeft namelijk momenteel ongeveer 11,5 miljoen inwoners, Nederland ongeveer 17 miljoen. Het feit dat België ondanks dat het fors minder inwoners heeft fors meer Cava importeert is daarom bijzonder.

Waarom drinken Belgen veel Cava en Nederlanders juist weinig?
Nergens ter wereld drinken ze verhoudingsgewijs zoveel Cava als in België. Het is algemeen bekend dat Belgen van bubbels houden. De Cava is er daar een van die zij liefhebben. Er wordt ook wel gezegd dat Cava de Belgen laat bubbelen. Hierover is in 2013 een opmerkelijk reclamespotje gemaakt door het merk Vallformosa Cava. In dit reclamespotje wordt gesuggereerd dat je van Cava zin krijgt, van deze zin krijg je kinderen, en je kinderen drinken vervolgens ook weer Cava waardoor zij ook weer zin krijgen…! Het reclamespotje wordt afgesloten met vrij me rijk.

In Nederland ligt de Cava inname aanzienlijk lager. Dit komt simpelweg door het feit dat Cava niet populair is onder de Nederlanders. Het wordt nauwelijks gepromoot en krijgt weinig aandacht in de media. Nederlanders geven de voorkeur aan een Prosecco, Champagne of Mousserende wijn in plaats van te gaan experimenteren met Cava’s. Cava kun je niet vergelijken met een Champagne, Prosecco of Mousserende wijn. Toch zijn al de wereldwijde wijnkenners het erover eens dat een goede Cava een aanwinst is voor de wijnbranche, sterker nog, Cava is in de wijnwereld niet meer weg te denken. Cava beschikt over een elegante eigenzinnige smaak, heeft over het algemeen een goede prijs-kwaliteitsverhouding en beschikt over een veelzijdig arsenaal aan keus. Argumenten genoeg om te proberen dus. Voor de Nederlandse wijnbranche ligt hierin een uitdaging en kans om Cava aan de man te brengen.

Cava prijs en Cava kopen

De prijzen van een Cava variëren enorm. Zo heb je in de supermarkt al een Cava vanaf € 3,99. Ook zijn er Cava’s die tientallen euro’s per fles kosten. Het is maar net hoeveel geld je wilt uitgeven voor een Cava. Belangrijk bij het uitzoeken van een Cava is dat je van tevoren bedenkt hoe zoet je hem wil hebben. Wanneer je van medium zoet houdt is het bijvoorbeeld raadzaam om voor de Extra Seco variant te gaan. Na het maken van de keuze qua zoetheid is het belangrijk jezelf af te vragen welke prijs je ongeveer wilt uitgeven aan een Cava. Wanneer dit tussen de € 7,50 en € 15,00 per fles ligt heb je al een wijde range aan Cava’s waartussen je kan kiezen. De Cava kenners zeggen dat je een Cava waarvan de prijs tussen de onder de € 7,00 ligt moet laten liggen. Prijs kwaliteit technisch gezien is het namelijk niet mogelijk om voor deze prijs een Cava op de markt te brengen. Ondanks dat Cava niet al te populair is in Nederland is het op veel plekken te koop. Het is in de supermarkten Lidl, Albert Heijn en Jumbo te verkrijgen. Ook zal je plaatselijke slijterij diverse Cava’s in zijn assortiment hebben. Online is er enorm veel keus aan Cava.

Cava Lidl
De Lidl heeft regelmatig Cava aanbiedingen waarbij een fles Cava slechts € 3,99 per fles kost. Deze Cava Lidl met de naam Cava Arestel Brut Ou Semi Seco is weliswaar spotgoedkoop maar volgens de Cavakenners erg beperkt qua kwaliteit. Het advies aan een echte wijnliefhebber luidt daardoor om ook deze flessen voorbij te lopen.

Freixenet Cava

Freixenet is wereldleider op het gebied van het exporteren van Cava. Zij exporteren Cava over heel de wereld. Freixenet produceert zelf Cava en is gevestigd in Penedès ten zuidwesten van Barcelona. Dit gebied is perfect geschikt om Cava te produceren vanwege de mooie heuvels, oostenwind, koude noordelijke wind en de rijke bodem waarop urenlang de zon schijnt. Naast de eigen wijngaarden die zij hebben, hebben ze ook een samenwerkingsverband met ongeveer 2000 partners waarvan ze de druiven opkopen. Van deze druiven maken zij bijzonder hoogstaande Cava. Door deze strategie heeft Freixenet de wereld op het gebeid van Cava weten te veroveren. Freixenet weet hoe ze Cava in de markt moeten wegzetten. Hun website spettert van het beeldscherm. Zij hebben Cava in een chique, elegant en modern jasje gestoken en dragen dit in alles uit. Freixenet schaart Cava onder de luxe producten. De pop up van de kroonkurk van een Cava kan en mag niet ontbreken tijdens een feestelijk moment. Hiermee gaan zij de strijdt aan met Champagne en Prosecco, en het lukt ze nog aardig ook. De bekende Cava’s van Freixenet staan hieronder:

 • Freixenet Cordon Negro
 • Freixenet Cordon Rosado
 • Freixenet Carta Nevada
 • Freixenet 0%
 • Freixenet Elyssia Gran Cuvée
 • Freixenet Elyssia Pinot Noir

Cava Delhaize
Delhaize is een wijnbedrijf welke gevestigd zit in Brussel. Ook zij beschikken over een redelijk arsenaal aan Cava. Aangezien de Belgen een groot fan zijn van Cava spelen zij goed in op de behoefte van de consument. Zij hebben altijd rond de 20 Cava’s in hun assortiment die te koop zijn via de webwinkel van Delhaize.

Codorniu Cava
Codorniu is sinds 1551 bekend vanwege hun kwalitatief hoogstaande Champagnes en Cava’s. Dit bedrijf heeft al velen onderscheidingen in de wacht weten te slepen. In 1976 werden de het wijnhuis van Codorniu uitgeroepen tot Nationaal Historisch monument door koning Juan Carlos de eerste. Het wijnhuis Codorniu kreeg als benaming de Cathedral of Cava. De wijngaarden van Codorniu liggen in drie verschillende gebieden. Dit zijn D.O. Penedés, D.O. Conca de Barberà en D.O. Costers del Segre. Bij Codorniu wordt Cava ook volgens de traditionele vinificatie geproduceerd. Net zoals bij Freixenet het geval is weet ook Codorniu Cava goed te verpakken. De producten zijn kwalitatief erg hoogstaand en zitten vergoten in sexy flessen waarvan de smaak er vanaf spat. Het aanbod aan Cava’s is veelzijdig. Hieronder staan de Cava’s die Codorniu momenteel aanbiedt:

 • Gran Plus Ultra Pinot Noir
 • Codorníu Gran Reserva
 • Jaume Codorníu Gran Reserva
 • Reina María Cristina Blanc De Noirs
 • Gran Codorníu Pinot Noir Chardonnay
 • Codorníu Selección Raventós Brut
 • Gran Plus Ultra Chardonnay
 • Anna Blanc De Noirs
 • Anna De Codorniu Brut Nature
 • Anna De Codorniu Brut Rose
 • Anna Brut
 • Anna Rose
 • Cuvée 1872 Barcelona
 • Cuvée 1872 Rosé Barcelona
 • Codorníu Ecology
 • Codorníu Clásico
 • Mediterrania De Codorníu
 • Codorníu 1551

Cava Champagne
Cava wordt ook wel de Spaanse Champagne genoemd. Zoals eerder al vermeld zijn Cava en Champagne twee verschillende mousserende wijnen die gemaakt worden volgens andere methode en van andere druivensoorten.

Keurmerk Cava
De echte Cava zit afgesloten met een kroonkurk. De wijngoeroes zijn het er allemaal over eens dat wanneer je een Cava met schroefdop tegenkomt je deze vooral in het schap moet laten staan of liggen. Op de onderkant van deze kroonkurk zit een vierpuntige ster. Deze vierpuntige ster is het handelsmerk waaraan je een echte Cava kan herkennen, zie afbeelding cava kurk. Saillant detail, deze ster zit aan de onderkant van de kurk waardoor je deze pas kunt zien nadat je de fles geopend hebt. Een Cava kan ook een DOC kwalificatie hebben. Dit betekend dat de Cava afkomstig is uit een bepaalde Cavastreek. De afkorting D.O.C. staat voor Denominación de Origen Calificada.

Cava kurk

Cava Calorieën
De mens leest zich tegenwoordig steeds meer in op het gebied van lifestyle en gezondheid. Een vraag die vaak gesteld wordt is hoeveel calorieën er in een fles of glas Cava zitten. Omdat in sommige Cava’s suiker wordt toegevoegd denkt men dat Cava een nogal hoog caloriegehalte heeft. Hieronder heeft u de feiten op een rij.

 • Een glas of fles Cava bevat minder calorieën dan een fles of glas Prosecco of Champagne.
 • De minste calorieën zitten in Cava Brut Nature, dit komt mede omdat aan deze variant geen suikers zijn toegevoegd.
 • Een glas Cava bevat gemiddeld 66 calorieën. Een glas Champagne bevat gemiddeld 88 calorieën. Een normaal glas bier of wijn bevat gemiddeld 82 calorieën.

De conclusie is dat Cava voor wat het minst aantal calorieën betreft het beste uit de test komt binnen de alcoholistische dranken.