Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Chardonnay

De witte druifsoort Chardonnay is een erg bekende druif voor het maken van witte wijn. Over de hele wereld wordt deze druif aangeplant dankzij het grote aanpassingsvermogen van de ranken wat betreft het klimaat en de bodem. Zo kom je deze wijnranken dus niet alleen in Frankrijk tegen, of in de Bourgogne waar deze druif zijn oorsprong heeft, maar ook in gerenommeerde wijnlanden als Australië, Zuid-Afrika, Chili en Californië.

Wat is Chardonnay wijn?

Chardonnay wijn is wit en wordt dus overal ter wereld verbouwd. Toch is chardonnay wijn lang niet altijd hetzelfde van smaak. Het klimaat en de ligging van de wijngaard heeft namelijk een grote invloed op de uiteindelijke smaak van een witte wijn chardonnay. Een chardonnay blanc wijn die is aangeplant in een koel klimaat smaakt bijvoorbeeld naar citrusvruchten en een chardonay die groeit in een warm klimaat smaakt meer naar tropisch fruit.

Smaak Chardonnay zoet of droog

Naast de verschillen in smaak die de wijn dankt aan de herkomst, kan een chardonnay zoet of droog zijn. Dit heeft vooral te maken met het gistingsproces. Tijdens dit proces kan ervoor gekozen worden om alle suikers om te laten zetten in alcohol, waardoor een droge wijn ontstaat. Worden niet alle suikers omgezet in alcohol, dan is er sprake van restsuikers en smaakt de wijn zoeter. Toch neigt chardonay vaak naar zoet, dit omdat de druif een relatief hoog alcoholpercentage kan halen.

Ga je voor een chardonnay of sauvignon? De smaak chardonnay is typerend romig, met hinten van vanille of van boter. De wijn is vol en rond en heeft een lange afdronk. Anders dan een sauvignon blanc wijn dus, die wat frisser, droger en fruitiger overkomt. Handig om dit verschil te onthouden, als je zit te wikken en wegen tussen chardonnay sauvignon blanc.

Chardonnay wijn bestellen

Ons assortiment biedt je een ruime keuze in verschillende smaken, chardonnay zoet of droog, uit wijnlanden als Frankrijk, Chili en Italië. Het zijn kwalitatief goede wijnen tegen scherpe prijzen. Sommige flessen chardonnay wijn hebben zelfs een gouden medaille gewonnen. Alle flessen zijn op voorraad en regelmatig hebben we een speciale chardonnay aanbieding.