Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Italiaanse wijn

Italiaanse wijn behoort van oudsher tot de beste wijnen ter wereld. Italië behoort samen met Frankrijk tot de grootste wijn exportlanden van de Wereld. Wijnen uit Italie zijn divers en er worden wijnen geproduceerd van diverse druivensoorten. Dewijnconcurrent.nl heeft een ruim en kwalitatief assortiment van Italiaanse wijnen. Bestel Italiaanse wijnen makkelijk en snel online via Dewijnconcurrent.nl. Staat de Italiaanse wijn die je zoekt er niet tussen? Neem dan even contact met ons op via info@dewijnconcurrent.nl of via telefoonnummer 0411-608881.

Italiaanse rode wijn | Italiaanse witte wijn | Beste Italiaanse wijn | Italiaanse dessertwijn | Italiaanse mousserende wijn

Italiaanse wijnen

Net als in wijnland Frankrijk, is het klimaat in Italië wisselend en is er een enorme diversiteit aan bodemsoorten. In het noorden van het land is het koeler met als resultaat wijnen die friszuur zijn. In het zuiden is het warmer en zonniger, wijnen uit deze regio staan bekend om de volheid en kruidigheid. Elke regio heeft zo een eigen identiteit, dankzij een lokaal ras of traditionele wijnbereiding. Italiaanse wijn valt onder één van de vier categorieën Vino da Tavola (VdT), Indicazione Geografica Tipica (IGP), Denominazione di Origine Controllata (DOC) of Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Deze categorieën geven de kwaliteit van de Italië wijn aan, waarbij DOC staat voor een Italiaanse wijn die voldoet aan regels wat betreft de duifsoort, herkomst of vinificatie. Voldoet de wijn aan nóg strengere regels, dan valt de wijn onder de hoogste categorie, DOCG.

Italiaanse wijnsoorten

Rode en witte wijn uit Italië worden gemaakt van bekende internationale druivensoorten als cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en syrah. Hiernaast wordt wijn uit Italië gemaakt van inheemse druivenrassen. Zoals de druifsoorten fiano, de malvasia, de sangiovese en de barbera. Naast rode en witte wijnen, zijn er ook andere Italiaanse wijnen soorten, zoals mousserende Italiaanse wijn. De bekendste mousserende witte wijn is wel Prosecco. Deze wijn wordt gemaakt van de prosecco druif en is lekker om koel te drinken als aperitief, of bij salade of een visgerecht. Prosecco is een prima alternatief voor Franse champagne, deze wijn Italië is wat fruitiger en frisser dan champagne. Er zijn ook andere mousserende Italiaanse wijnen, deze worden aangeduid met de termen spumante en frizzante (half mousserend).

Wijnstreken Italië

Sommige Italiaanse wijnen worden geroemd om hun herkomst. Een voorbeeld van zo’n wijn is Chianti wijn, uit de gelijknamige streek Chianti in Toscane. Deze rode wijn heeft de hoogste Italiaanse kwalificering DOCG en is een blend van meerdere druivenrassen, met als basis de druifsoort sangiovese. Dit wordt aangevuld met canaiolo, trebbiano, malvasia of cabernet sauvignon. Naast de wijnstreken Italië zoals Toscane en Piëmont, komen er ook goede wijnen uit het zuiden van Italië, denk aan wijn Italië uit de regio van de Vesuvius, of van het eiland Sicilië. Sicilië is zelfs de grootse wijnleverancier van Italië, de oppervlakte van de wijngaarden is maarliefst 200.000 hectare. Hét druivenras van Sicilië is Nero d’Avola. Deze inheemse druifsoort gedijt uitstekend in het droge en warme klimaat van Sicilië en is vernoemd naar het plaatsje Avola. De beste wijn van deze druifsoort is afkomstig van de regio rondom Noto. Andere beroemde wijn uit Italië, afkomstig van Sicilië, is DOC Marsala. Deze versterkte wijn wordt verbouwd rondom het west-Siciliaanse plaatsje Marsala.