Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Merlot

Merlot is een bekend, internationaal druivenras. De merlot kleur is blauw, maar van deze druivensoort wordt niet alleen rode wijn gemaakt, maar ook merlot witte wijn en merlot rosé. Het vruchtvlees en het sap van bijna alle druiven is namelijk wit. De rode kleur krijgt een rode wijn of rosé dankzij het laten meegisten van de druivenschillen. Wat is merlot wijn van origine? Van origine is merlot een traditionele druivensoort die wordt verbouwd in de Bordeaux, Frankrijk.

Wat is merlot wijn?

Bekende streken waar merlot wijn vandaan komt zijn Médoc, Pomerol en Saint-Émilion. Maar de merlot druif wordt ook veel gebruikt in combinatie met andere druivensoorten. Een voorbeeld van zo’n blend wijn is merlot cabernet sauvignon. Verder is merlot ook een hele belangrijke druif in Médoc wijn uit het prestigieuze Franse wijngebied Médoc. Dit gebied strekt zich in een langwerpige strook van wijngaarden uit van de Atlantische Oceaan tot aan de stad Bordeaux. Bij deze wijnen gaat het om een blend met druiven als cabernet sauvignon merlot, malbec, cabernet franc en petit verdot.

Smaak van Merlot druif

Donker fruit, zoals kersen, bessen en pruimen. Maar ook laurier. Daar doet de merlot smaak en het aroma van deze blauwe druif het meest aan denken. De druif is in vergelijking met de cabernet sauvignon druifsoort groter en heeft een dunnere schil. Dit levert een lekkere rode wijn merlot op die vaak wat soepeler en sappiger is dan wijnen die zijn gemaakt van de cabernet sauvignon. Ook bevatten merlot wijnen minder tannine en zijn ze dus makkelijk en jong drinkbaar.

Merlot wijn kopen

Een merlot wijn hoeft niet per se Frans te zijn. Naast Frankrijk is bijvoorbeeld Californië tegenwoordig een grote producent van goede merlot wijn. Verder wordt merlot rode wijn ook geproduceerd in landen als Italië, Chili, Australië en Zuid-Afrika. Wijnen met een blend van meerdere druiven worden ook wel aanduid met cabernet sauvignon merlot, cabernet merlot of merlot cabernet. In het Engels gaat het vaak om cabernet sauvignon and merlot of cabernet and merlot. Hoe dan ook, bij Dewijnconcurrent.nl heb je genoeg keuze als het gaat om lekkere wijn van de merlot druif.