Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Portwijn

Port is een zoete wijn uit Portugal met een hoog alcoholpercentage. Het wordt geserveerd als aperitief, digestief en dessertwijn. De naam is afgeleid van de Portugese havenstad Porto. In Europa is het zo dat deze versterkte portwijn alleen het label ‘port’ mag dragen als deze ook daadwerkelijk uit Portugal komt.

Druivenrassen voor port

De druiven voor Port worden verbouwd in een specifiek gebied, namelijk langs de oevers van de rivier de Douro. Bekend is de Dourovallei, een gebied waarin de wijngaarden terrasvormig zijn aangelegd. De meest gebruikte druivenrassen voor rode port zijn touriga franca, tinta roriz, tinta barroca, tinta cão en tinta amarela. Voor witte port worden witte druiven gebruikt, waaronder de druivenrassen: donzelinho branco, sercial, verdelho en malvasia fina.

Port soorten

Er zijn verschillende port soorten. Port is namelijk erg geschikt om te rijpen. Zo is er ruby, tawny, vintage, witte en rosé port. Ruby en tawny zijn het bekendst. Ruby is een relatief jonge port die op de fles rijpt en is fruit gedomineerd. Het heeft een aroma van rood en zwart fruit en smaakt fruitig en jong. Deze lekkere port is ideaal om te drinken bij zoete nagerechten zoals chocolade of zachte kazen. Tawny rijpt langer op het vat en is meer hout gedomineerd. Een fles tawny kan na opening zelfs nog enkele weken tot maanden geschonken worden. Dit is niet het geval bij ruby, deze fles blijft na opening een week goed.

Witte port

De kleur van witte port is strogeel. In tegenstelling tot sommige wijnen, wordt witte port ook echt gemaakt van alleen witte druiven. De witte port rijpt drie jaar op het vat en heeft een exotische geur, een fruitige smaak en is heerlijk om te schenken als aperitief of om te drinken bij gebrande amandelen. Een fles witte port is na opening twee maanden houdbaar.

Vintage port

De beste port is vintage port. Deze port moet voldoen aan strenge eisen voordat deze het label ‘vintage’ mag dragen. Vintage port rijpt drie jaar in eikenhouten vaten en kan na botteling nog lang verder rijpen op de fles. In de fles vormt droesem, daarom is het slim om vintage port eerst over te schenken in een karaf zodat het bezinksel achterblijft. Doe net als de Portugezen: vul de lege fles met bezinksel aan met ruby port, om deze meer ‘body’ te geven. Bij Dewijnconcurrent.nl bestel je goede port van bekende port merken gemakkelijk online.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.