Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Portugese wijn

Portugal is vooral bekend vanwege de port. Deze versterkte, zoete portwijnen zijn in de zeventiende eeuw ontstaan om lange zeereizen naar Engeland te overbruggen. Engeland importeerde toen vanwege de oorlog met Frankrijk vooral wijn uit Portugal. Sinds de toetreding van Portugal tot de EU, heeft de Portugese wijnbouw een hoge vlucht genomen dankzij grote investeringen. Hierdoor ging de kwaliteit van Portugese wijn omhoog, waardoor deze kon concurreren met andere Europese wijnlanden. Tegenwoordig is Portugal een gerenommeerd land voor wijnbouw dankzij een grote verscheidenheid aan inheemse druivenrassen, en staat het land wat betreft de wijnproductie op de zevende plaats in Europa.

Portugese wijngebieden

Portugal heeft een grote variatie in klimaat en bodemsamenstelling vanwege de grote invloed van de Atlantische Oceaan. Het binnenland kent zeer warme zomers en in de bergachtige gebieden valt veel regen. Door deze grote variëteit produceert het land veel verschillende wijnen, zoals port en wijnen van internationale druivenrassen als cabernet sauvignon, syrah en chardonnay. Maar naast wijnen van deze internationale druiven, kent Portugal veel inheemse druivenrassen zoals de blauwe druiven touriga nacional, tinta francesca, tinta barocca, arinto en periquita. Voor Portugese witte wijn worden de inheemse druiven loureiro, alvarinho en encruzado gebruikt. De beste en bekendste wijn uit Portugal komt uit streken als de Douro, Alentejo en Beiras. Dankzij de zeer warme zomers in Alentejo, waar 35 tot 45 graden geen uitzondering is, hebben de druiven een gebrek aan zuren. Portugese rode wijn uit deze streek is dan ook donkerrood van kleur, heeft veel body en is lekker fruitig.

Portugese wijn kopen

Als wijnliefhebber kun je dus je hart ophalen aan alle verschillende soorten Portugese wijn. Bij ons kun je Portugese wijn kopen uit streken als de Douro, Alentejo en Beiras. Ga voor een lekkere Portugese witte wijn of voor een fruitige, donkerrode Portugese rode wijn.