Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Wat is Sauvignon Blanc?

Chardonnay of sauvignon blanc? Bij het bestellen van een witte wijn op een terras, is dit een veelvoorkomende vraag. Voor witte wijn zijn deze twee witte druifsoorten misschien wel het bekendste van allemaal. Oorspronkelijk komt de sauvignon blanc druif uit het zuidwesten van Frankrijk, uit streken als Bordeaux en Languedoc, of nabij de rivier de Loire. Maar dankzij de populariteit wordt deze druif ook in veel andere wijnlanden aangeplant.

Sauvignon blanc zoet of droog

Met deze witte druif kun je twee kanten op: sauvignon blanc zoet of droog. Of een de sauvignon blanc droog of zoet smaakt, hangt niet alleen af van het productieproces, maar ook van het gebied waarin de druivenranken groeien. Zo zijn de Noord-Franse wijnen van deze druif wat droger, en is de sauvignon blanc smaak van een wijn uit een warmer gebied wat zachter.

Hoe dan ook, zodra de druif voor een wijn wordt geblend met een andere druif, bijvoorbeeld voor een sauvignon blanc chardonnay, dan zijn de typische sauvignon blanc kenmerken minder uitgesproken. Toch kan er dankzij de sauvignon blanc ook een hele complexe en volle wijn ontstaan. Dit is het geval bij de druifsoort cabernet sauvignon die ontstaan is door het kruisen van de sauvignon blanc met de cabernet franc. Dit levert een donkere sauvignon rood op.

Smaak en kenmerken sauvignon blanc

Buxus, bloemen en wit fruit. Dat zijn de sauvignon blanc kenmerken als het gaat om de geur. De smaak is fruitig en doet denken aan groene appels, ananas en kruisbessen. Altijd heeft sauvignon blanc wijn een frisse afdronk. Sauvignon blanc wijn is dus echt anders dan een chardonnay, die voller en ronder is en typerende, romige smaken heeft met hinten van boter of vanille. Handig om dit verschil te onthouden voor als je op het terras weer mag kiezen tussen een chardonnay of sauvignon blanc.

Sauvignon blanc kopen

Ga voor een lekkere Franse sauvignon blanc als je op zoek bent naar de typische sauvignon blanc smaak. Of verleg je grenzen en probeer een sauvignon blanc Nieuw Zeeland, of een sauvignon blanc uit een ander gerenommeerd wijnland. Of je nu houdt van sauvignon blanc zoet of droog, ons assortiment biedt je een ruime keuze.