Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Wat is Shiraz (Syrah) wijn?

Shiraz of syrah wijn? Deze wijnen worden gemaakt van dezelfde druivensoort. Het verschil in de benaming zit hem in de herkomst van de wijn: in Frankrijk en Europa wordt deze druif vaak syrah genoemd, in Australië shiraz. Eén van de verklaringen voor het ontstaan van de naam shiraz, is het effect van de Engelse taal op een Franse naam. De shiraz druif werd in de negentiende eeuw aangeplant in Australië en is er inmiddels de meest aangeplante druif. Niet voor niets is Zuid Australië de grootste producent van shiraz rode wijn. Aan deze grote populariteit heeft de term shiraz zijn bekendheid te danken.

Ondanks dat syrah en shiraz wijn dus wordt gemaakt van dezelfde druif, is er toch wel een verschil in smaak. In vergelijking met syrah wijn, is shiraz wijn Australië vaak wat rijper, zoeter van smaak en komt deze krachtiger over. Anders dan de Franse variant dus. Deze rode wijnen zijn stevig en kenmerken zich vooral door de combinatie van een fruitige smaak van zwarte bessen en bosbessen, en kruidigheid of rokerigheid. Uit het noordelijke deel van Frankrijk, de Rhône vallei, komen de beste Franse syrah wijnen. De syrah druif is dé klassieke druif van deze regio en staat dan ook wel bekend als de grote blauwe druif van de Rhône.

Syrah rode wijn

De syrah druif is een sterke druif met een dikke schil. Deze druivensoort gedijt het beste in een warm en droog klimaat, de druif heeft veel zon nodig. Dankzij de dikke schil heeft een shiraz wijn veel kleur, maar kan er ook een relatief hoge hoeveelheid tannine aanwezig zijn. Het aroma van een syrah rode wijn kan variëren van zwarte kersen en bessen, tot anjers, viooltjes en chocolade. De shyraz wijn kan lang rijpen en kan dan een complexe afdronk ontwikkelen met een vleugje van cacao, leer en tabak.

Shiraz (Syrah) wijn kopen

Krachtige, kruidige wijnen van honderd procent shiraz druiven vind je in ons assortiment van shiraz wijnen. Ga eens voor een shiraz wijn Australië, shiraz wijn ah of een shiraz wijn zuid Afrika. Proef het aangename klimaat van Australië terug in deze lekkere wijnen, met de kenmerkende smaak van zwart fruit en de typische peperige afdronk.