Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Tempranillo wijn

Tempranillo is een blauwe druivensoort die vooral in het noorden van Spanje wordt verbouwd. De druif heeft een warm klimaat nodig en is te vinden in beroemde Spaanse wijnstreken als Rioja en Navarra. Ook in de zuidelijke Franse regio Languedoc-Roussillon, wordt de tempranillo druif verbouwd. De tempranillo smaak is voor een groot deel afhankelijk van hoe de wijn is gemaakt: wel of niet gerijpt in eikenhouten vaten.

Wat is tempranillo wijn?

Een tempranillo wijn is een gemoedelijke wijn die de smaak heeft van donkerrood fruit zoals bramen, frambozen en kersen. Tempranillo Rioja is bekend omdat deze druif veelal hier is aangeplant. Omdat het karakter van de druif relatief neutraal is, is de tempranillo ook ideaal voor blend wijnen. In de wijnstreek Navarra wordt de tempranillo druif dan ook vaak gemengd met stevige druiven als de garnacha of de cabernet sauvignon. In de prestigieuze wijnen van wijnhuis Vega Cecilia, geldt de tempranillo druif als een belangrijk ingrediënt. Naast rode wijnen, wordt er van de tempranillo druif ook soepele, fruitige tempranillo rosé gemaakt.

Smaak van tempranillo druif

De tempranillo smaak is zacht en fruitig. De druif heeft van zichzelf weinig zuur en is om deze eigenschappen dus een goede, neutrale basis voor een blend wijn. Toch zijn er ook zeer goede rode wijnen van honderd procent tempranillo die prima kunnen rijpen op de fles. Van de streek Valdepeñas bijvoorbeeld is de tempranillo Valdepenas de beste. Dit dankzij een zachte smaak, rijpe aroma’s en dankzij een hint van vanille.

Tempranillo wijn kopen

De beste tempranillo wijn komt uit Spanje, en daarom hebben we bij Dewijnonconcurrent dan ook juist die in het assortiment. Ga voor een Spaanse rode wijn, of proef de rosé variant van de tempranillo druif. Beiden zijn het heerlijke, soepele wijnen die goed passen bij een lunch, rood vlees of pasta met rundvlees.