Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Verdejo wijn

De verdejo druif is één van de meest gebruikte druiven voor wijn in Spanje. Drink je een witte wijn van de verdejo druif, dan is het dus waarschijnlijk een Spaanse wijn. Dit druivenras is namelijk echt Spaans: al sinds de elfde eeuw wordt hij in Spanje geteeld. De naam ontleent deze druif aan het Spaanse woord ‘verde’ dat groen betekent. Buiten Spanje is deze druif alleen te vinden in Australië, Portugal en op de Canarische Eilanden.

De druivenranken van de verdejo druif doen het goed in de droogte, op een onvruchtbare, steenachtige bodem. De ruwe druivenschil biedt voldoende bescherming tegen extreme hitte. Gebieden waar de verdejo druivensoort in Spanje wordt geteeld zijn Valladolid, Segovia, Ávila, Cigales en Toro.

Verdejo druif

De groengele verdejo druiven zijn compact en hebben een hele korte steel. De kleur van de witte wijn varieert van groengeel tot geel. Om te voorkomen dat het sap voor de wijn donkerder wordt door oxidatie vanwege de hitte, worden de druiven in september meestal niet op de dag, maar in de koele nacht geoogst. Het aroma van verdejo wijn is uitgesproken en intens en heeft tonen van fruit, kruiden en witte bloesem. De verdejo smaak is karakteristiek, zodra je deze wijn proeft, weet je dat het gaat om de verdejo druif. Typerend aan de verdejo smaak is de zachte, frisse smaak met tonen van appel, peer, bloemen en kruiden in combinatie met een kruidige, licht bittere afdronk.

Verdejo Rueda

In het warme gebied Rueda, ten noordwesten van Spanje, is de verdejo druivensoort de belangrijkste en hier wordt deze druif dan ook veelvuldig aangeplant. Overdag kan de temperatuur in Rueda stijgen tot wel 36 graden. De druif wordt er gekoesterd, niet voor niets wordt Rueda verdejo wijn geroemd.

Verdejo wijn kopen

Regelmatig wordt de verdejo druif geblend met een andere witte druiven. Dit levert bijvoorbeeld de heerlijke blend op van verdejo sauvignon blanc, een frissere wijn met de karakteristieke verdejo smaak. Een ideale wijn om te drinken tijdens een maaltijd met sushi, zeevruchten of schelpdieren. Bestel verdejo witte wijn bij Dewijnconcurrent.nl en je krijgt de flessen binnen enkele dagen al thuisbezorgd.