Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Wijn bij pasta

Een smaakvolle Italiaanse pasta vraagt natuurlijk om een heerlijke wijn. Met een Italiaanse grijp je nooit mis, maar bedenk wel goed welke pasta je maakt. Er zijn veel varianten en die vragen allemaal om een andere wijn. We onderscheiden de pasta’s in twee hoofdvarianten, namelijk pasta met tomatensaus of met een witte roomsaus.

Welke wijn bij pasta met tomatensaus

Bij een pasta met tomatensaus of lasagne bolognese overheerst natuurlijk de smaak van tomaat. Maar ook proef je kruiden of gehakt. Een soepele rode wijn past hier perfect bij. Zo’n Italiaanse rode wijn verwerken in spaghettisaus is ook een aanrader. Maak je een pasta met paddenstoelen, dan staat vooral het aardse karakter centraal. Een rode wijn die fruitig is, gaat hiermee goed samen. Bij een pasta met pesto past in plaats van een rode wijn, een witte wijn heel goed. Ga voor een frisse variant, bijvoorbeeld de Donna Terra Chardonnay Pinot Grigio, want deze combineert perfect met het frisse van de basilicum uit de pesto.

Welke wijn bij pasta met roomsaus

Een pasta met roomsaus smaakt vooral heel romig. Kies voor de juiste balans dus een romige, volle witte wijn. Verwerk je in het gerecht ook truffel, ga dan voor een krachtige, rode wijn. Kies bijvoorbeeld de Doricum Nero d’Avola of kies een Barolo. Truffel heeft een intense smaak en schenk je hierbij een milde of soepele wijn, dan blijft er niets over van de wijnsmaak.