Het leven is te kort om slechte wijn te drinken

Wijn bij zalm

Zalm heeft een uitgesproken smaak waarbij niet alle wijnen goed passen. Daarbij komt ook nog eens dat je zalm niet alleen gebakken kunt eten, maar ook rauw, gerookt of gegrild. Welke wijn bij zalm het beste past, hangt dus voor een groot deel af van de bereidingswijze.

Welke wijn bij zalmtartaar (rauw)

Zalm kan heel goed rauw worden gegeten. Denk aan sushi en sashimi, zalmtartaar en zalmcarpaccio. In deze gerechten voert de pure smaak de boventoon en proef je de ziltigheid van de zee. Het beste combineert een frisse, droge witte wijn bij zalm zoals deze. Een sauvignon blanc, chenin blanc of een viognier is een goede keuze. Ook mousserende wijnen combineren goed met rauwe zalm.

Welke wijn bij gerookte zalm

Bij een gerookte zalm past een volle witte wijn heel goed. Denk aan een pinot gris of een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland zoals de frisse, volle Saint Clair sauvignon blanc. Wil je eens een rode wijn bij zalm schenken, kies dan voor een fruitige variant met weinig tannines, bijvoorbeeld een pinot noir.

Welke wijn bij zalm uit de oven

Zalm kun je bakken en grillen in de pan of in de oven. Het verschil tussen deze twee bereidingswijzen is dat een zalm uit de pan vetter is door de boter. Hoe dan ook serveer je gebakken of gegrilde zalm vaak met een romige saus. Wijnen die hier perfect bij passen, zijn vol en wit. Denk aan een witte bourgogne of een chardonnay zonder houtrijping uit Chili of Zuid-Frankrijk.